martes, 25 de octubre de 2011

Un pas endavant: educant per la felicitat, l'escola Summerhill


"No hi ha llibertat si els infants no se senten completament lliures per a governar la seva pròpia vida social". Aquest és un dels principis bàsics de l'escola demòcrata Summerhill, fundada el 1921 per l'educador progressista Alexander Sutherland Neil. Està ubicada al cosat de Londres i, des de fa més de 80 anys, es dedica a formar infants seguint un sistema educatiu molt particular, basat en uns principis molt clars:

  • La felicitat com la màxima aspiració de l'educació
  • La ferma convicció de la bondad natural dels éssers humans
  • L'amor i el respecte com a bases de la convivència
  • La importància de la corporalitat i la sexualitat

Els nens i les nenes poden estudiar a Summerhill entre els 5 i els 16 anys. Les classes són d'assistència lliure i, en molts moments, els estudiants fan el que volen. El gran esdeveniment de la casa és l'assemblea general dels dissabtes on, amb igualtat de vot alumnes i professors, es prenen decisions importants per la bona convivència. Aquesta assemblea finalitza amb un ball.

L'escola de la felicitat no ofereix cap tipus de qualificació a l'alumne: no hi ha notes, premis ni distincions perquè poden desviar el desenvolupament de la personalitat dels infants. Neill creu que l'infant és bo, just, assenyat i realista per naturalesa. I, sobretot, creu que les interferències dels adults no són positives. 


                        L'escola Summerhill. Font: http://www.summerhillschool.co.uk


No hay comentarios:

Publicar un comentario