jueves, 6 de octubre de 2011

Obstacles: Educació treu les tisores

Les protestes s'han succeït des de la implantació de les retallades


Algunes ciutats catalanes s’han sumat avui a l’enèsima manifestació popular en contra de les retallades en educació, en una vaga estudiantil que ha estat convocada pel Sindicat d’Estudiants a tot l’estat espanyol. Afectats per la tisorada del Departament d’Educació com a conseqüència de la greu crisi econòmica, els alumnes s’han queixat “dels barracons, la paralització en la construcció de nous centres i l’augment d’estudiants per aula” segons ha explicat el secretari general del Sindicat d’Estudiants de Catalunya, Daniel Martínez. (http://www.ara.cat/societat/Milers-destudiants-retallades-Barcelona-Tarragona_0_567543371.html).

Endinsats al pou sense fi en el que sembla que s’ha convertit la crisi actual, ensenyament no ha estat l’excepció, i com altres matèries, ha patit un reajustament econòmic per adaptar-se al marc d’austeritat present. Així doncs, l’anunciada retallada del Departament d’Educació en la partida pressupostària (reducció del 7,4% del pressupost)   ha comportat determinats retrocessos en matèria d’ensenyament. Quant al professorat, com dèiem ahir (http://lapissarra20.blogspot.com/2011/10/actualitat-la-tornada-lescola.html) s’ha reduït la incorporació de docents i només s’han cobert el 50% de les baixes per jubilació, fet que sumat a l’increment de 17.000 alumnes a les aules per aquest curs, no només fa que els professors imparteixin una hora més a la setmana, sinó que necessàriament s’ha augmentat la presència d’alumnes per classe.

Aquest, però, no ha estat l’únic perjudici de la tisorada, sinó que la menor inversió agreuja el procés de construcció de nous centres i la utilització de barracons. A més, la manca de liquiditat s’ha emportat per endavant alguns projectes com el pla EduCat 1x1, per la qual cosa s’ha congelat la implantació d’ordinadors portàtils a les aules.

En definitiva, la crisi econòmica està afectant de ple a un dels recursos més importants de qualsevol societat: l’educació. La compromesa situació de les arques de l’administració ha provocat unes retallades que compliquen el progrés educatiu. No hem d’oblidar que un dels motors bàsics que garanteix el creixement social és l’educació, de manera que faríem bé d’invertir a les escoles. No hipotequem el futur. Apostem per la qualitat a les aules com a garant de progrés social a llarg termini. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario