miércoles, 5 de octubre de 2011

Actualitat: La tornada a l'escola

                                                                                                              Foto: Diari ARA

Ja fa gairebé un mes que va arrencar el nou curs escolar. El que fa quatre setmanes eren plors dels que aterraven a classe per primer cop i abraçades dels que es retrobaven amb els amics, ja s'ha convertit a hores d'ara en rutines i normalitat. Ara bé: es tracta d'una normalitat amb algunes novetats respecte el curs anterior.

En primer lloc, hi ha hagut un increment de 17.000 alumnes entre infantil i primària. En total, si hi afegim els alumnes d'ESO i FP, l'augment d'alumnes d'aquest curs 2011-2012 ha estat del 2,7%. Això no ha suposat, però, un increment del nombre de professors, que hauran d'impartir una hora lectiva més a la setmana per tal de fer front al creixement del nombre d'alumnes.

En segon lloc, desapareix la sisena hora, que s'havia estat implantant des de feia cinc cursos. Això vol dir que ara la majoria de centres finalitzen les classes a les 16.30h. També n'hi ha alguns que han preferit mantenir l'hora de sortida a les 17h i d'altres que l'han adelantat a les 16h. Però la sisena hora no és l'única cosa que desapareix: també han eliminat la setmana blanca i el projecte d'escurçar les vancances d'estiu.

A més, l'inici del curs ha estat marcat per la Sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que estableix que a partir del 2 de novembre el castellà ha de ser llengua vehicular en l'ensenyament, al mateix nivell que el català. Això ha provocat moltes reaccions en defensa del model d'immersió lingüística en català. De moment, el govern ja ha advertit que, malgrat tot, seguirà mantenint el model educatiu actual.

Tot plegat, enmig d'un context de retallades, un dels principals obstacles per la qualitat de l'ensenyament.   

No hay comentarios:

Publicar un comentario