jueves, 22 de diciembre de 2011

Obstacles: La generació Ni-Ni



Aquesta setmana hem sabut que el nombre de joves que actualment ni estudien ni treballen, coneguts popularment com “la generació ni-ni”, segueix augmentant. A Espanya, de fet, n’hi ha més de 800.000, el que representa un 22 % de la població. Segons un estudi del Centre Europeu pel Desenvolupament de la Formació Professional, a l’any 2008 hi havia un 13,8% de “ni-nis” a tot Espanya, mentre que a l’any 2010 aquesta xifra va augmentar fins el 22,4 %. 

Dins de la Unió Europea, Espanya és el cinquè país amb més “ni-nis”, per sota de Letònia, Irlanda, Itàlia i Bulgària. El catedràtic de Psicologia Social de la Universitat de València, José María Peiró estableix dos tipus de “ni-nis”: en primer lloc, aquells que no troben feina perquè han fracassat en els estudis, i també aquells de tipus “sabàtic”, que es prenen un temps abans de començar a treballar.
Aquesta classificació, però, pot resultar una mica redaccionista, ja que, a la realitat, hi poden haver molts matisos i variants diferents de "ni-nis". Per exemple, aquells joves que troben feina però la refusen per les males condicions laborals o per dificultats de desplaçament; també aquells que tornen a estudiar però s’agobien i ho acaben deixant; aquells que prefereixen esgotar l’atur abans de tornar a treballar o els qui es desanimen després de buscar feina durant molt temps. Sigui com sigui és evident que la dels “ni-nis” és una denominació massa generalitzada, que defineix els joves en sentit pejoratiu. De gent vaga i sense ambició n’hi ha hagut sempre i de totes les edats, i no és una característica exclusiva del sector juvenil de la societat. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario